Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil het Europees Parlement in. Ze staat nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Europese verkiezingen in mei van dit jaar.

Paul Tang, lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese verkiezingen, heeft dat woensdag in Brussel bevestigd. Hij wilde niet ingaan op de rest van de lijst, die donderdag bekend wordt gemaakt.

Jongerius was voorzitter van de FNV van 2005 tot 2012. Momenteel is ze parttime onderzoeker bij de Universiteit Utrecht.

Eind vorig jaar deed haar naam de ronde als kandidaat voor het burgemeesterschap in Utrecht. VVD’er Jan van Zanen kreeg uiteindelijk die post.

Stoer wijf

Jongerius stond in haar periode bij de FNV bekend als een stoer wijf met haar op haar tanden. Ze was eerst actief bij de Vervoersbond en later bij de vakcentrale, die ze van 2005 tot 2012 leidde.

In het laatste jaar van haar voorzitterschap spatte de FNV bijna uiteen door geruzie over een door Jongerius gesloten pensioenakkoord met kabinet en werkgevers. De onenigheid daarover legde een verdeeldheid bloot die de FNV al jaren parten speelde. Jongerius trad af om plaats te maken voor een (naar het lijkt geslaagde) vernieuwingsoperatie van de vakcentrale.

In de luwte

Jongerius verdween hierna in de luwte, al werd ze af en toe getipt voor hoge posten. In de politiek wilde ze niet, zei ze vlak voor haar vertrek bij de FNV in 2012. "Ik ga toch zeker niet met mijn opvolger onderhandelen, als minister van Sociale Zaken."

Toch verruilt ze de polder nu met enige vertraging voor een politieke functie. Niet op het Binnenhof, maar in Brussel, als lid van het Europees Parlement. Met de tweede plek op de kandidatenlijst van de PvdA moet het heel raar lopen wil ze niet gekozen worden.

Vakbondsdier

Jongerius, geboren op 4 november 1960, studeerde sociaal-economische geschiedenis in Utrecht en ging in 1987 aan de slag bij de Vervoersbond FNV. In 1997 werd ze lid van het federatiebestuur van de vakcentrale. In 2005 volgde ze Lodewijk de Waal op als eerste vrouwelijke FNV-voorzitter.

Jongerius had de reputatie van "vakbondsdier''. Ze werd geprezen om haar grote dossierkennis en haar affiniteit met bijstandsmoeders en arbeidsongeschikten. Ze gold ook als een harde onderhandelaar, steeds bezig om voor haar achterban het onderste uit de kan te halen, waarbij ze als het zo uitkwam een stevige vloek niet schuwde.

Jongerius als eurocommissaris?

In Brussel en Straatsburg gelden andere mores dan in de polder. Niettemin zullen haar ruime ervaring en grote dossierkennis haar goed van pas komen.

Jongerius is volgens Tang een "geweldige vrouw" met een "ongekende staat van dienst op het gebied van de bescherming van de arbeidsrechten, in de strijd tegen uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt''. Met haar ervaring in de Nederlandse en in de Europese vakbeweging is ze "een mooie aanwinst" voor de PvdA-eurodelegatie, aldus Tang.

Naar verluidt wordt ze mogelijk zelfs naar voren geschoven voor een hogere post: die van eurocommissaris. De PvdA heeft hiervoor al sinds begin jaren 80 niemand meer voor geleverd en is dus "aan de beurt".

Merkies uit delegatie gezet

De benoeming van Jongerius komt ruim een week nadat Judith Merkies door de PvdA uit de delegatie in het Europees Parlement werd gezet. De andere twee PvdA-Europarlementariërs Thijs Berman en Emine Bozkurt dienden bij het partijbestuur een verzoek in om het lidmaatschap van Merkies te beëindigen.

Merkies heeft volgens Berman en Bozkurt bestaande afspraken over de onkostenvergoedingen voor haar werk als Europarlementariër geschonden. Daardoor is er onvoldoende vertrouwen voor verdere samenwerking. Merkies zelf spreekt van een persoonlijke afrekening.

De huidige drie PvdA-Europarlementariërs (delegatieleider Berman, Bozkurt en Merkies) hebben zich niet kandidaat gesteld voor de lijst.

Lees ook

Europese verkiezingen 2014: dit zijn de Nederlandse lijsttrekkers

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl